čtvrtek 24. července 2014

Soprán z Kysuc

Tosca (Bytom)
Před deseti lety jsem pracoval v jedněch malých lázních jako kulturní referent a díky tomu jsem měl možnost poznat mnoho velkých talentů v oblasti operního zpěvu. Někteří se vypracovali a jsou k vidění na velkých jevištích a někteří se vytratili. Diva, o které nyní píšu, se rozhodně nevytratila, naopak, podlehlo jí mnoho diváku už téměř po celém světě. 

Katarína Vovková
A jaké bylo moje setkání s Katarínou Vovkovou? Jako správný lázeňský kulturní referent, jsem návštěvníkům, především návštěvnicím, dopřával lehčí žánr, vedla bezkonkurenčně opereta (vždy byl plný sál). Jeden z operetních programů mně zabezpečovali Lubor Malík s Alenou Malíkovou, kteří byli dlouhá léta v angažmá v Opavě. Do svého programu čas od času zvali živého klavíristu (je to možná úsměvné „živý klavírista“ ale v rámci úspor si někteří umělci vozili hudební podklad na cd), takže ten živý klavírista byl skvělý Karel Holeš – korepetitor opavské opery. Je to velmi sympatický člověk, slovo dalo slovo a dohodli jsme se, že mně doveze dvě hvězdy opavského divadla na operetně – operní recitál. A jak slíbil, tak se stalo a asi o dva měsíce později už jsem vylepoval plakáty, na kterých jsem zval obecenstvo k návštěvě recitálu Kataríny Vovkové a Alexandra Vovka. Karel Holeš měl pravdu, oba byly hvězdy. Katarínu Vovkovou jsem později viděl v Janáčkově opeře v roli Heleny v opeře Mefisto a byla úžasná.

 Macbeth (Banská Bystrica) K. Vovková a Z. Vongrey
Katarína Vovková pochází ze Slovenska. Sólový zpěv studovala nejprve na Konzervatoři Žilina, posléze absolvovala soukromé studium u prof. Vlasty Hudecové z Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a zúčastnila se studijního pobytu na mistrovském kurzu u Carla Bergonziho v italské Sieně. Léta žije v Opavě. V tamním Slezském divadle dodnes hostuje, ale zdaleka to není jediná scéna, kde ji můžeme vidět a slyšet. Během své umělecké kariéry působila na bratislavské Nové scéně, v ostravském Národním divadle moravskoslezském, v brněnské Janáčkově opeře nebo v olomouckém Moravském divadle. S velkým úspěchem vystupovala ve Spojených státech, ale daří se jí i v Polsku (když zpívala koncem června 2013 v Opera Śląska v polské Bytomi Tosku, dočkala se standing ovation). Loni nastudovala Lady Macbeth, ve Verdiho dramatu, které uvádí Státní opera v Banské Bystrici.

Výběr rolí: Tosca, Lady Macbeth, Santuzza, Violetta, Abigail, Norma…
Santuzza



Tosca (Bytom)
La Traviata (K. Vovková a A. Vovk)

K. Vovková jako Leonora a A. Shkurhan jako hrabě Luna




Žádné komentáře:

Okomentovat