neděle 10. srpna 2014

Operní kalendárium na týden 11. srpna – 17. srpna


Karel Šebor
13. srpna 1843 se v Brandýse nad Labem narodil hudební skladatel Karel Šebor, v německé podobně Carl Richard Šebor, (13. srpna 1843, Brandýs nad Labem – 17. května 1903, Královské Vinohrady) byl český houslista, hudební skladatel, dirigent. Hudbu skládal od svých 13 let a byl ve své době považován za zázračné dítě. Hru na housle a hudební teorii vystudoval na Pražské konzervatoři. Poté působil coby druhý kapelník a sbormistr v orchestru Prozatímního divadla společně s Bedřichem Smetanou. Byl bratr chemika, průmyslníka a člena panské sněmovny Františka Šebora.

15. srpna 1986 se ve Velkém festivalovém divadle v Salzburgu konala světová premiéra opery Černá maska Krzystofa Pendereckeho.

Krzysztof Penderecki (* 23. listopadu 1933, Dębica) je polský skladatel klasické hudby a oper, jeden z nejvýraznějších představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století.


Krzysztof Penderecki

Skladbu studoval na Vysoké hudební škole (Wyższa Szkoła Muzyczna, nyní Akademia Muzyczna) v Krakově u Artura Malawského, kterou ukončil v roce 1958. Jeho zvukovým jazykem byl zpočátku ze serialismu vycházející sonorismus, za jehož tvůrce je považován (např. žalozpěv Ofiarom Hiroszimy, Obětem Hirošimy, Polymorphia, De natura sonoris). Na prahu 70. let chtěl vyjadřovat stav člověka a bolest jeho existence, odvrhl estetiku sonorismu a šel ve směru využívání přínosu německé symfonické hudby 19. století (Symfonia wigilijna, Štědrovečerní symfonie), čímž se stal snad nejvýznamnějším epigonem této formace. V roce 1987 mu byla udělena Wolfova cena za umění. V roce 2005 byl polským prezidentem vyznamenán Řádem bílého orla.

Jeho sedmá symfonie Sedm bran jeruzalémských kombinovaná s počítačovou animací Tomasze Bagińského získala cenu Český křišťál na 46. Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha.

Žádné komentáře:

Okomentovat