pondělí 23. června 2014

Jo baryton...a z MET

Říkal jsem si, že když jsem u operních „divů“ začal hluboko, myslím hlasově hluboko, tak budu pokračovat o pár tónů výše a vyberu si někoho z pánů barytonů a nebudu chodit moc daleko, máme v našem Česko/Slovenském operním rybníčku barytonovou hvězdu mezinárodních rozměrů. Je jím Vladimír Chmelo. Už jsem ho slyšel zpívat mnohokrát, byl úžasný jako Germont v La Traviatě, král Vladislav v Daliborovi, Marcello v Bohémě, Hamlet… a doufám, že nezůstane natrvalo (i když bych mu to moc přál) na mezinárodních jevištích a budeme si i nadále užívat jeho pěvecké umění i tady v Čechách nebo na Slovensku.

Narodil se 21. srpna 1963 v Lučenci a je absolventem brněnské JAMU. Jeho mezinárodní kariéra odstartovala vítězstvím v pěvecké soutěži Feruccia Tagliaviniho v rakouském Grazu v roce 1998. V té době měl již za sebou několikaleté působení v Národním divadle v Brně, kde si vytvořil základ svého operního repertoáru. Soustavným zdokonalováním italského belcanta se stal vyhledávaným interpretem italských a francouzských oper.

V současné době je hostem Národního divadla, Národního divadla v Brně a Slovenského národního divadla v Bratislavě. Pravidelně účinkuje na významných evropských scénách (Hamburk, Essen, Bonn, Graz, Innsbruck, Salcburk, Bielefeld, Ženeva, Madrid, Janov, Palermo), kde zpívá stěžejní role barytonového oboru (Germont, Luna, Rodrigo, Jago, Macbeth, Rigoletto, Boccanegra, Ford, Renato, Figaro, Sharpless, Hamlet, Escamillo).

Účastnil se několika zájezdů do Japonska, kde se představil jako Germont po boku Marie Guleghiny, Figaro, Wolframm a Escamillo. Vystoupil rovněž na mnoha operních festivalech (Aix en Provence, Eutin, Gut Immling). Soustavně se věnuje také koncertní činnosti, v rámci milénia zpíval ve Vatikánu na koncertě pro papeže Jana Pavla II. titulní part Lisztova oratoria Kristus. Jeho bohatý písňový repertoár zahrnuje zejména díla německých, českých a francouzských autorů. V samostatném recitálu se představil například rakouskému publiku v Brucknerhausu v Linci.

D. Burešová (Taťána) a V. Chmelo (Oněgin) ND Praha
V březnu 2006 debutoval na scéně janovského divadla Carlo Felice jako Sharpless v inscenaci Madama Butterfly v režii Renaty Scotto. V květnu 2007 vystoupil v rámci festivalu Wiener Festwochen ve slavné inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu režiséra Patrice Chéreaua a dirigenta Piérra Bouléze. Tatáž inscenace byla s mimořádným úspěchem uvedena v témže roce v Amsterodamu a v Aix en Provence. V listopadu 2009 debutoval opět s touto inscenací na scéně newyorské Metropolitní opery a na jaře 2010 v milánské La Scale.

hrabě Luna
V červenci 2010 se vrátil do Palerma jako Amonasro (Aida) a v listopadu 2010 debutoval v Teatro Colón v Buenos Aires v roli Forda (Falstaff). V sezóně 2010/2011 opět spolupracoval s Metropolitní operou v New Yorku jako Rigoletto, Scarpia v Tosce, Tomsky a Rangoni – Boris Godunov. V říjnu 2011 se představil v inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu v berlínské Staatsoper. V prosinci téhož roku se účastnil koncertního turné ve významných koncertních domech Švýcarska v díle C.Orffa Carmina burana. V březnu 2012 se zhostil role Sharplesse v Metropolitní opeře v New Yorku. V následujícím roce se podílel na novém nastudování Verdiho Rigoletta v MET a v roce 2014 tam vystoupil v roli Hajného ve Dvořákově Rusalce.
Vladimír Chmelo je dvojnásobný laureát Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech v letech 1986 a 1987. Další vítězství mu přinesla Mezinárodní pěvecká soutěž Feruccia Tagliaviniho, Graz (Rakousko) v roce 1994. Je držitelem Ceny Thálie, kterou získal v roce 1998.
V. Chmelo Simon Boccanegra, M. Kobielska Amelia

Csilla Boross (Lady Macbeth) a Vladimír Chmelo (Macbeth)




Žádné komentáře:

Okomentovat