neděle 22. června 2014

Opera v Guinessově knize rekordů.

Právě dnes to je 40 let co zemřel francouzský hudební skladatel a pedagog, Darius Milhaud (4. září 1892 Aix-en-Provence – 22. června 1974 Ženeva), který je mimo jiné také autorem několika extrémně krátkých oper, z nichž sedmiminutový Vysvobozený Théseus (La Délivrance de Thésée) je zapsán jako nejkratší světová opera i v Guinessově knize rekordů.

Darius Milhaud University of Iowa, 1961
Darius Milhaud se narodil do židovské rodiny. Vystudoval na pařížské konzervatoři, kde byli jeho spolužáky Arthur Honegger nebo Germaine Tailleferre. Kompozici vystudoval pod Charlesem Widorem a harmonii a kontrapunkt ho učil André Gédalge. Kromě toho mu soukromé hodiny dával Vincent d'Indy. Jako mladík působil nějaký čas jako spolupracovník Paula Claudela, významného básníka a dramatika, který sloužil jako velvyslanec v Brazílii.

Na výletě do Spojených států v roce 1922 uslyšel Milhaud poprvé v ulicích Harlemu „autentický“ jazz, což zanechalo na jeho hudbě znatelný vliv. Za použití jazzových motivů pak napsal následujícího roku své Stvoření světa (La Création du Monde), balet o šesti navazujících scénách.

V roce 1939 opustil Milhaud Francii a přesídlil do Spojených států (jeho židovský původ mu neumožňoval vrátit se do své vlasti až do osvobození), kde získal učitelské místo na Mills College v Oaklandu (Kalifornie). Po válce učil střídavě na Mills College a na pařížské konzervatoři až do roku 1971, kdy musel místa pro špatné zdraví opustit. Nakonec, upoután na kolečkové křeslo, zemřel v Ženevě, v červnu 1974.

Milhaud byl jedním z nejplodnějších autorů 20. století. Byl členem Pařížské šestky (také Skupina šesti - Les Six). Stejně jako pro jeho současníky (Bohuslav Martinů, Paul Hindemith, Heitor Villa-Lobos) bylo i pro Milhauda psaní stejně snadné jako dýchání. Proslul jako extrémně rychlý tvůrce. Mezi jeho nejznámější díla patří La Création du Monde (Stvoření světa), balet pro malý orchestr a sólo saxofon, ovlivněný jazzem, La Boeuf sur le Toit (Vůl na střeše) - balet, nebo Saudades do Brazil (taneční suita). Jeho biografie byla nazvána Notes sans Musique (Noty bez hudby), později byl název revidován na Ma Vie heureuse (Můj šťastný život).

Mezi významné studenty Milhauda patřili například Burt Bacharach, Dave Brubeck, Philip Glass, Vincent McDermott, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis.
Operní tvorba:
Les Malheurs d'Orphée (1926)
Christophe Colomb (1928)
Maximilien (1930)
Médée, libretto Madeleine Milhaud (jeho žena a sestřenice) (1938)
Bolivar (1943)
 
Aaron Copland a Darius Milhaud, Tanglewood, 1949
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat