středa 11. června 2014

Magda Málková

Dnes 11. června, má 133 narozeniny naše národní opera od Bedřicha Smetany Libuše a zároveň v tento den slaví také svoje narozeniny vynikající sopranistka, přední sólistka Moravského divadla v Olomouci, Magda Málková (jsou to půlkulatiny, ale víc prozrazovat nebudu).
 

Je absolventkou brněnské konzervatoře u F. Hrabala, sólovou dráhu začala ve Slezském divadle Opava (1986-1990), kde mimo jiné vytvořila Adalgisu nebo Carmen. Od roku 1990 je sólistkou olomoucké opery, kde zpívá stěžejní role svého oboru – dramatický soprán (Tosca, Laura v Giocondě, Kostelnička, Kabanicha). Hostuje ve  Státní opeře Praha (Abigaile – Nabucco, Turandot ve stejnojmenné Pucciniho opeře, Cizí kněžna – Dvořákova Rusalka, v opeře v Plzni (Turandot), v Janáčkově opeře v Brně (Abigaille) a další. Za vrchol své kariéry pěvkyně považuje účast na Opernfestival Salzburger Kulturtage v říjnu 2008, kde se představila v titulní roli Pucciniho Turandot.



 
Magdu Málkovou jsem už na svém blogu zmiňoval v souvislosti s Moniuszkovou Halkou, kterou jsem viděl, ale pro mě byla Magda Málková nedostižná především jako Lady Macbeth a Abigaille. Samostatnou kapitolou je její koncertní činnost, kde kromě operních árií zabloudí i do repertoáru operetního, se kterým se také pravidelně setkává na jevišti. Kdybyste náhodou byli na koncertě paní Málkové, určitě si vyžádejte Píseň Vilji (F. Lehár, Veselá vdova, zpívá ji fantasticky).

E. Dřízgová, M. Málková - Kostelnička (L. Janáček, Její pastorkyňa)
 

V současné době můžete obdivovat pěvecké umění Magdy Málková v Pucciniho opeře Turandot, která měla v Olomouci premiéru 16. května 2014.
Alibaba, co má rád operu, přeje Magdě Málkové, mnoho zdraví, další krásné role, hodně fanoušků, po představení vždy bouřlivý aplaus a samozřejmě kopec štěstí.
 
E. Gazdíková, O. Koplík, M. Málková (J. Strauss, Netopýr)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat