pondělí 16. června 2014

Koncert v pátek třináctého!

Alibaba co má rád operu, zakončil v pátek 13. června koncertní sezonu 2013/14 velmi nestandardně, o to víc překvapivě krásně. Základní umělecká škola se zaměřením na církevní hudbu (Brno, Smetanova ulice 14), uspořádala druhý červnový pátek Absolventský pěvecký koncert Terezy Beránkové, Lucie Beranové a Kateřiny Pálenské, žaček ze třídy MgA. Zuzany Pálenské. A ač byl pátek třináctého, žádná katastrofa se neděla a diváci spolu se mnou v klidu shlédli v sále ZUŠ koncert třech talentů.


K. Pálenská, T. Beránková, L. Beranová

 
Program recitálu byl velmi pestrý a nestyděly by se za něj ani ostřílené hvězdy. Celý koncert zahájila Lucie Beranová, absolventka druhého stupně ZUŠ, árií „Seben crudele“ z opery La costanza in amor vince l'inganno, která je z roku 1710 a napsal ji italský barokní skladatel Antonio Caldara (1670 – 28 prosinec 1736). Laťka byla nastavena vysoko nejen volbou prvního čísla, ale i provedením, sice byla trochu znát prvotní nervozita, ale výkon Lucie Beranové byl plný radosti a nadšení ze zpěvu. Další a zároveň poslední ukázkou z opery, byla ukolébavka Vendulky z opery Bedřicha Smetany Hubička, kterou nám zazpívala Tereza Beránková, absolventka prvního stupně ZUŠ. Nikdo neočekával zpěv hotové operní divy, ale takové nadšení ze zpěvu jsem dlouho neviděl.

Kateřina Pálenská
Třetí zpěvačkou, která se nám představila, byla Kateřina Pálenská. Ta si pro nás diváky připravila písničku frontmana kapely Switchfoot, Jona Foremana, „Only Hope“, kterou Foreman napsal v roce 1999 pro kapelu Switchfoot, na její album s názvem “New Way to Be Human“ (píseň se proslavila i ve filmu A Walk to Remember z roku 2002). Kateřina Pálenská byla největším překvapením večera (alespoň pro mě), především svým sytým, tmavším hlasem, lehkostí výšek a hlavně prožitkem písní. Kateřina je absolventkou prvního stupně ZUŠ, a i přes své mládí, byly všechny její songy, které nám zpívala, dramatem o třech jednáních a to většinou takto mladé dívky nezvládnou.



V programu zaznělo mnoho dalších skladeb, především z muzikálového oboru. Lucie Beranová nám jako Líza Doolittlová sdělila, že by chtěla mít svůj plácek (F. Loewe, My Fair Lady). „Já samotářka samotná, jdu noci vstříc a šeru koutů…“ to je část textu velmi krásné písně z muzikálu C. M. Schönberga, Les Miserables. Kateřina Pálenská se rázem proměnila v Eponinu a její interpretace této smutné zpovědi byla velmi zdařilá, s postupnou gradací a závěrečnou naléhavostí v hlase. Muzikál Les Miserables dál zastupovala emotivní píseň Fantine „Má knížko snů, kde já tě mám“ (I Dreamed a Dream) v podání Lucie Beranové a dál píseň Javerta „Tam ve hvězdách“, kterou nám zpíval host koncertu, také student ZUŠ, Ondřej Šmerda (velmi nadaný zpěvák ze třídy MgA. Zuzany Pálenské) a to nám všem spadly brady, to je z celého muzikálu, co do vyjádření emocí, asi nejtěžší píseň. Javert ji zpívá před svojí sebevraždou a Ondřej ji zpíval tak, že by se za něho nemusela stydět žádná muzikálová produkce. Druhým hostem večera byl Dominik Levíček, který spolu s Lucií Beranovou zpíval a tak trochu herecky ztvárnil (pohledy do očí, jemný stisk rukou…) duet „Vím, že jsi se mnou“ z muzikálu Drákula Karla Svobody. Nebudu tady popisovat další čísla koncertu, byla by to další řada superlativů. Stačí už jenom zvolání „Bravo“.


Kateřina Pálenská
Závěrem bych rád řekl, že jít na koncert žáků ZUŠ se rozhodně vyplatilo, protože vidět takovou radost ze zpěvu jsem dlouho nikde nezažil a zároveň jsem velmi potěšen zjištěním, že máme skvělé pedagogy zpěvu, kteří nám vychovávají na ZUŠ nové pěvecké hvězdy. MgA. Zuzana Pálenská patří právem do "elitní skupiny" pedagogů zpěvu v naší republice a já se těším na další absolventské koncerty žáků z její třídy.



Jo počkejte, vlastně se nám malá nehoda v pátek třináctého stala, skoro nám odletěly noty, ale s velmi pohotovou pomocí publika se vše hravě zvládlo a MgA. Stáňa Syrková, Ph.D. (která velmi citlivě doprovázela mladé zpěvačky na klavír) nemusela hrát z paměti.



Zuzana Pálenská - abyste věděli...


Studovala zpěv na JAMU v Brně. Poté působila jako odborná asistentka na Pedagogické fakultě MU, v současné době učí na ZUŠ se zaměřením na církevní hudbu.

Hostovala v Městském divadle Brno v muzikálu Zdeňka Merty - Babylon a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, koncertně spolupracuje s Filharmonií Brno, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Severočeskou filharmonií Teplice a Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně. Z významných projektů, v nichž účinkovala, jmenujme např. monumentální Bernsteinovu Mši na nádvoří Pražského hradu (1997), hostování na letních festivalech duchovní hudby v Savojských Alpách a Francouzském středohoří (1999) a středoevropskou premiéru Římského triptychu (duchovní závěti Jana Pavla) od Mons. Marka Frisiny v Rakousku (2005) s reprízami v České republice a Polsku.


Děkuji za poskytnutí fotografií, které jsou ze soukromého archivu MgA. Zuzany Pálenské.
Foto z koncertu

Lucie Beranová

Tereza Beránková

Lucie Beranová

Tereza Beránková, Kateřina Pálenská

Lucie Beranová, Dominik Levíček

Tereza Beránková

Tereza Beránková

Kateřina Pálenská, Tereza Beránková, Lucie Beranová

MgA. Stáňa Syrková, Ph.D.

květiny od pana ředitele Pavla Hamříka

Ondřej Šmerda (Javert)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat